Menő és praktikus Autós kütyük, amik megkönnyíthetik az autósok életét!

2022. december 10. 08:32 - Pronomo

Autóápolás otthon – így kezdj hozzá!

Te is szeretnél kívül-belül tiszta autóval járni, de nincs alkalmad rendszeresen tisztíttatni vinni? Szerencsére a munka java otthon is megoldható! Jó időben igazán kellemes tevékenység az autómosás, főleg, ha a gyerekeket is beveted.

Az autóápolás, külső-belső tisztítás egyszerűbb, mint gondolnád! Otthon könnyedén el tudod végezni a megfelelő eszközök segítségével.

Külső autómosás

Mire lesz szükséged a külső takarításhoz? Először is egy nagynyomású slagra, autósamponra, keréktisztítóra, mikrószálas szivacsra és kendőre, valamint fényezőre vagy polírozószettre és szétvédőtisztítóra. Ezek a legalapvetőbb eszközök, igény szerint kiegészíthető a lista.

autotakaritasfokep.png

Akkora slagot válassz, amivel körbe tudod járni az autót és lemosni a szennyeződések nagyját. Ezt nyugodtan bízhatod a gyerkőcökre, nyáron garantáltan jó móka lesz. Ha ez a lépés megvan, akkor jöhet az autó samponozása! Itt kövesd a csomagoláson található utasításokat, ami a hígítást illeti. Legegyszerűbb egy mikrószálas szivaccsal vagy egy autótisztító gyurmával felvinni a kocsira a sampont, haladj velük fentről lefele.

A kerekekhez használj keréktisztítót. Ha ezzel megvagy, akkor ismét slagozás következik, majd a szárítás. A foltok, cseppek, csíkok elkerülése érdekében mikrószálas kendőt vagy autótörölközőt érdemes bevetned. Ha a gyerekek még nem unták meg a takarítást, akkor ebbe a lépésbe is nyugodtan bevonhatod őket, hiszen a puha anyagnak köszönhetően nem tudnak kárt tenni az autóban.

A fényezést viszont jobb, ha te végzed el. Egy polírozószett segítségével egyszerűen tükörfényesre polírozhatod a járgányodat otthon is.

A szélvédőre és az ablakokra spriccelj ablaktisztító folyadékot, vagy használj ecetes/mosószeres vizet, majd szétvédőtisztító szivacs vagy papírtörlő segítségével töröld cseppmentesre.

Belső tisztítás

A belső tér takarítását kezdd a lábtörlők eltávolításával és kirázásával. Nézz körül a padlón és az ülések között-mögött, és szedd össze a szemetet. A kisebb szennyeződések, morzsák ellen használj kézi porszívót.

A különböző fúvókák segítenek, hogy a szűkebb helyeket is elérd vele. A kárpitozott részeket kárpittisztítóval takarítsd meg, míg a műszerfalat, a sebváltót, a kormányt és az ajtókat mikrószálas, átnedvesített kendővel töröld át.

Az ablakok belső felületét a külsővel megegyezően mosd le.

A takarítás befejeztével még szánj pár percet a guminyomás ellenőrzésére, és már kész is vagy!

Szólj hozzá!
2022. június 27. 08:15 - Pronomo

Tombol a nyár - Napellenzők, árnyékolók az autóba

Az autós napellenző minden autóban hasznos lehet, ha szeretnéd megvédeni az utasaidat a káros vagy zavaró napsugaraktól. 

Milyen megoldások ismertek?

  • Autós függönyök, rolók - jellemzően UV szűrős - az utasok védelmére.
  • Autós napellenzők árnyékolók, amik a szélvédőre helyezhetők és abban segítenek, hogy induláskor ne egy katlanba ülj be :)
  • Autós napellenző megoldások kifejezetten a vezetők számára.

Az Autós függönyök kifejezetten az utasaidat védik a káros vagy zavaró napsugaraktól. Csökkenti a belső hőmérsékletet. A hátsó ablakokra vagy a hátsó szélvédőre helyezhetők jellemzően tappancsokkal vagy akasztókkal. Könnyen felhelyezhetők és le szedhetők. Általában univerzálisak, vagyis bármilyen autóhoz használhatod őket. A hálós kialakítású autós függönyökön át is lehet látni. 

Ha gyerekkel utazol, akkor mindenképpen ajánlott az autós árnyékoló függöny használata a hátsó ablakokon! 

A szélvédőre helyezhető autós napellenzők megakadályozzák, hogy az autód belső tere elviselhetetlenül felforrósodjon. A műszerfal és kormány égető érzését is elfelejtheted, ha ezeket használod. Ráadásul még az az állagukat is megóvod ezzel, mert egy idő után bizony a nagy hőhatásoktól elöregnek repedések lehetnek rajta. Általában ezüst színű, de vannak olyan kivitelezések is, amikor csak a nap visszaverős része ezüst a belseje fekete színű. Felhelyezése jellemzően tappancsokkal történik. Ideális, ha hosszabb ideig a ház előtt hagyod, vagy sokáig parkolsz az autóddal a nyári melegben. 
A fényvisszaverő a napsugarakat visszaveri és nem hagyja, hogy át melegedjen az autó belső tere. Bármilyen autóra használhatók nem kell kifejezetten típushoz valót keresned. 

Ezek a megoldások az úgynevezett ideiglenes megoldások, amelyekkel mindig csökkentheted az utastér hőmérsékletét és védheted az autódat a fel forrósodástól. Ha viszont azt szeretnéd, hogy tartósan legyen a naptól valóvédelem megoldva akkor használhatsz sötétítő üvegfóliát is. 

A sötétítő fóliák különböző fényszűrő képességűek. Választáskor érdemes figyelembe venned azt is, hogy nem mindig van nyár és tűző nap! A kreszben vannak előírások ezeknek a fóliáknak a használatához ezt is járd először körbe mielőtt ragasztani kezdesz.

Vannak olyan Autós napellenző megoldások, amelyek kifejezetten a vezetőknek készülnek. Ilyen a szélvédőre tehető felső árnyékoló csík, ami elsősorban a napsugarak okozta vakitó hatást hivatott csökkenteni. Felhelyezéskor figyelni kell rá, hogy ne takarjon el semmilyen szenzort.

A másik egyre jobban elterjedt megoldás a napellenzőre feltehető Autós napellenző vagy autós fényszűrő, ami ideális akkor is, ha nem szeretnél napszemüvegben vezetni. Vezetés közben egyszerűen csak lehajtod, ha pedig nincs rá szükséged vagy nem indokolt a használata csak visszahajtod. Könnyen feltehető hosszú távú megoldás ami még az éjszakai vezetésben is segítségedre lehet. 

Szólj hozzá!
2022. május 22. 10:25 - Pronomo

Kutyával az autóban?!

Szeretnéd elvinni kirándulni a kutyusodat? Vagy csak el kell vele szaladj a kutyadokihoz?

Nos, ha már autóval fogtok együtt menni nem árt az alábbiakat figyelembe venned:

  • A KRESZ szerint az autóban a kutyusod szállítására is szabályok vonatkoznak akárcsak a rakományok esetén
  • A biztonság nem csak a kis négylábú kedvenced számára fontos, hanem számodra is, mert ugye nem vezetés közben kellene vele játszogatni
  • A kutyusod jó, ha nem csak téged nem zavar vezetés közben, de egy esetleges hirtelen fékezésnél vagy akár balesetnél ne veszélyeztesse az autóban utazók testi épségét sem
  • Az utastérben és a csomagtérben való elhelyezéskor is első a biztonság, és ha hosszabb útra indultok együtt akkor persze a kényelem is
  • Utazáskor mindig legyen nálad a kutyus oltási könyve

Milyen megoldások vannak a kutyák autós szállítására?

A legelterjedtebb és biztonságos megoldás a kutya biztonsági öv vagy az övcsattal rendelkező hám, ami ugyanúgy használatos, mint az autók biztonsági övei. Ettől is nagyobb biztonságot nyújtanak azonban a különböző méretű kisállat hordozó boxok, táskák, kutyahordozók, amelyeket az ülésre vagy akár az utasok lábaihoz is le tehetsz. Ha az ülésre teszed ezeket az eszközöket ugyanúgy rögzítened kell, hogy menet közben ne mozduljanak el.

Mindenképpen be kell szerezz a hulló szőr a kutyapiszkok és vagy a nyál ellen egy vízhatlan üléstakarót vagy egy háttámla takarót.

Az internet tele van ugyan a pofijukat az ablakon ki hajolva szellőztető kutyusok képeivel, videóival, de sajna ez azért elég sok veszélyt is magában hordoz! Bármenyire is jól neveltnek gondolod a kutyusod egy cica vagy más állat megjelenése pillanatok alatt felül írhatja az aktuális állapotot és kisebb sebeségnél vagy piros lámpánál akár még ki is ugorhat az autóból, hogy azokat üldözőbe vegye.

Persze ha még az első hosszabb közös autós út előtt álltok nem árt kicsit szoktatni az autókázáshoz a kutyusodat. Ugyan a legtöbb kutya nem problémázik ezen, de azért jó lenne, ha nem emiatt indulna bosszúsan az utazás, mert azért ez mégis egy új helyzet nekik  - főleg például a talaj folyamatos mozgása - .

Az utazáshoz mindenképpen vigyétek magatokkal a kutyus által használt játékokat a kis otthon is használt rongyait vagy plédjét, mert ezzel is növelhetitek a biztonság érzetét.

A nagyon hosszú utazásokat szakítsátok meg időnként, hogy meglegyen a pisi szünet és a kutyus is kitudjon kicsit nyújtózkodni át tudja magát mozgatni. Víz mindig legyen nálad és néhány jutalom falat sem árt azért.

Szólj hozzá!
2022. április 14. 08:32 - Pronomo

Milyen egy jó autós telefontartó?

A mobil telefon mára már az életünk nélkülözhetetlen részévé vált és naná, hogy velünk kell legyen még az autóban is! Persze ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos értelemben fogjuk használni a készülékünket, vagyis vezetés közben nem tapaszthatjuk a fülünkre és pláne nem használhatjuk legalábbis a megszokott módon a közösségi oldalakon való szörfölgetésekre sem.

Ha már társad lesz a mobilod a vezetésben is akkor jó, ha biztosítasz neki egy külön helyet, és elhelyezed egy autós telefon tartóban, mert igy anélkül, hogy bármilyen szabályt megsértenél még is ki tudod használni az autózáshoz is szükséges funkcióit a készülékednek. A telefonod ugyanúgy használhatod menet közben is vagyis tudsz hívást kezdeményezni és fogadni (javasolt összekötni az autó rádióddal vagy beszerezni a ki hangosításhoz szükséges motyókat), használhatod a telefonod navigációs rendszerét, zenéket játszhatsz le stb.

Lássuk milyen kritériumoknak kell megfelelni egy autós telefontartónak?

Mindenek ellőtt tartsa stabilan a mobilodat, mert ugye nem kell ecsetelni milyen gondokat okozhat egy hirtelen fékezésnél vagy egy nagyobb kátyúnál az öledbe hulló tartozékok okozta meglepetés, és annak sem fogsz majd örülni, ha emiatt a telefonod bármilyen sérülést, akárcsak egy kisebb karcolást is szenvedne.

Az autós mobil tartóba jó, ha könnyen beletudod tenni a telódat vagyis ne kelljen szerszámot meg feszitő vasat ragadnod, hogy szétnyisd a telefon be és kihelyezésekor. Egyébként rögtön az elején érdemes az univerzális típusokban gondolkodni, amelyek gyakorlatilag bármilyen mobilhoz illeszkednek, amelyek felveszik az adott formákat és eközben a megfelelő rögzítést is biztosítják. 

Könnyű legyen a felhelyezése ne kelljen emiatt a szerelőhöz menned, és ne kelljen miatta kisebb átalakításokat végre hajtani a karosszérián. Ne használj ragasztóval rögzíthető mobiltelefon tartót az autóba, ha csak nem akarsz idegrohamot kapni majd a későbbiekben a ragasztó eltávolítása miatt. A legjobb az, ha az autós telefon tartó bármikor egy mozdulattal áthelyezhető és nem specifikus, vagyis bármilyen autó típusban felhasználható.

A legfontosabb szempont, hogy a telefontartó ne takarja ki a látóteret és úgy tudd elhelyezni, hogy még a menetközben való nyomkodás során is teljesen kézre álljon, viszont a vezetéstől semmiképpen ne vonja el a figyelmedet!

Kényelmesen beállítható legyen a megfelelő betekintési szög. A legjobb, ha rögtön a 360 fokban forgatható vagy többféleképpen dönthető autós mobil tartókban gondolkodsz és igy biztosan nem kell majd kényes kompromisszumokat kötnöd a felhelyezésekor valamint  a használatkor.

Passzoljon az autód stílusához. Egy elegáns megjelenésű autó belsőben bizony el fog ütni egy übergagyi megjelenésű telefontartó.

Milyen típusai vannak az autós mobiltelefon tartóknak?

Elhelyezési helyük vagy felfogatási módjuk szerint megkülönbözetettünk:

  • Műszerfalra rögzíthető vagy tapasztható autós telefontartót
  • Szellőzőrácsra rögzíthető autós telefontartót
  • Szélvédőre rögzíthető autós telefontartót
  • Mágneses autós telefontartót
  • Kormányra tehető autós telefontartót
  • Gravitációs autós telefontartót
  • Visszapillantóra, napellenzőre rögzíthető autó telefontartót

Néhány érdekes tény még, ami  ide kívánkozik, ha már telefontartót keresel a kocsiba. Jöjjenek a hátrányok!

A szellőzőrácsra rögzíthető autós telefontartók egyik hátránya, hogy a telefonunk oldalsó nyomógombjaihoz kicsivel körülményesebben férhetünk hozzá, mint a „szabadban„ álló mobilok esetében. Amennyiben nem nyúlik ki eléggé a mobil tartó része abban az esetben a döntési szögnek is lehetnek korlátai, mert ugye akkor felütközik a mobil alja vagy a teteje valahol. Sajnos a rácson akár el is mozdulhat a rács lamelláival együtt mozogva az oda helyezett készülék. Vannak olyan autó típusok, ahol a különböző szellőző kialakítások miatt nem is használható ez a kivitelezés. Egyértelmű hátrány lehet még, hogy az itt elhelyezett mobil gátolhatja a levegő áramlást és persze télen vagy hideg időben még jól be is fűtünk a telefonnak.

Műszerfalra tapadós változatoknál sajnos az benne van, hogy ha első alkalommal rendben sikerül is felhelyezni azt, amikor a tapadós felület már összepiszkolóik sokat veszíthet a tapadásából és sajnos már nem fog olyan stabilan tartani. Vannak praktikák arra, hogyan lehet a tapadását visszanyerni, de nagy többségben ezzel már nem vesződnek az emberek, hanem inkább lecserélik. 

A Mágneses autós telefontartók esetében egy kis kényelmetlenséget okoz, hogy a felfüggesztéshez szükséges fémlapot vagy tappancsot a mobilod vagy a mobil tokjának hátuljára kell felragasztani, amit ismerve a mobilfanokat sokan inkább kihagynak, mert ugye ez a tappancs a mobilon veled megy mindenhova.

A Szélvédőre rögzíthető autós telefontartók jellemzően szívó tányéros megoldásúak, amelyek az egész éves hidegben melegben elhelyezéskor meggyengülhetnek ezért időnként indulás előtt meg kell nézni, hogy stabilan tartanak -e-, ha egy pöccintésre leesnek akkor újra fel kell helyezni.

Persze az itt megfogalmazott hátrányok nem az egyes típusok használhatatlanágára mutatnak rá, hanem arra, hogy ezekre azért nagy eséllyel számíthatsz velük kapcsolatban. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy te ettől eltérő tapasztalatokat nem szerezhetsz az egyes autós telefontartókkal kapcsolatban.

Szólj hozzá!
Menő és praktikus Autós kütyük, amik megkönnyíthetik az autósok életét!
süti beállítások módosítása