Menő és praktikus Autós kütyük, amik megkönnyíthetik az autósok életét!

2022. április 14. 08:32 - Pronomo

Milyen egy jó autós telefontartó?

A mobil telefon mára már az életünk nélkülözhetetlen részévé vált és naná, hogy velünk kell legyen még az autóban is! Persze ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos értelemben fogjuk használni a készülékünket, vagyis vezetés közben nem tapaszthatjuk a fülünkre és pláne nem használhatjuk legalábbis a megszokott módon a közösségi oldalakon való szörfölgetésekre sem.

Ha már társad lesz a mobilod a vezetésben is akkor jó, ha biztosítasz neki egy külön helyet, és elhelyezed egy autós telefon tartóban, mert igy anélkül, hogy bármilyen szabályt megsértenél még is ki tudod használni az autózáshoz is szükséges funkcióit a készülékednek. A telefonod ugyanúgy használhatod menet közben is vagyis tudsz hívást kezdeményezni és fogadni (javasolt összekötni az autó rádióddal vagy beszerezni a ki hangosításhoz szükséges motyókat), használhatod a telefonod navigációs rendszerét, zenéket játszhatsz le stb.

Lássuk milyen kritériumoknak kell megfelelni egy autós telefontartónak?

Mindenek ellőtt tartsa stabilan a mobilodat, mert ugye nem kell ecsetelni milyen gondokat okozhat egy hirtelen fékezésnél vagy egy nagyobb kátyúnál az öledbe hulló tartozékok okozta meglepetés, és annak sem fogsz majd örülni, ha emiatt a telefonod bármilyen sérülést, akárcsak egy kisebb karcolást is szenvedne.

Az autós mobil tartóba jó, ha könnyen beletudod tenni a telódat vagyis ne kelljen szerszámot meg feszitő vasat ragadnod, hogy szétnyisd a telefon be és kihelyezésekor. Egyébként rögtön az elején érdemes az univerzális típusokban gondolkodni, amelyek gyakorlatilag bármilyen mobilhoz illeszkednek, amelyek felveszik az adott formákat és eközben a megfelelő rögzítést is biztosítják. 

Könnyű legyen a felhelyezése ne kelljen emiatt a szerelőhöz menned, és ne kelljen miatta kisebb átalakításokat végre hajtani a karosszérián. Ne használj ragasztóval rögzíthető mobiltelefon tartót az autóba, ha csak nem akarsz idegrohamot kapni majd a későbbiekben a ragasztó eltávolítása miatt. A legjobb az, ha az autós telefon tartó bármikor egy mozdulattal áthelyezhető és nem specifikus, vagyis bármilyen autó típusban felhasználható.

A legfontosabb szempont, hogy a telefontartó ne takarja ki a látóteret és úgy tudd elhelyezni, hogy még a menetközben való nyomkodás során is teljesen kézre álljon, viszont a vezetéstől semmiképpen ne vonja el a figyelmedet!

Kényelmesen beállítható legyen a megfelelő betekintési szög. A legjobb, ha rögtön a 360 fokban forgatható vagy többféleképpen dönthető autós mobil tartókban gondolkodsz és igy biztosan nem kell majd kényes kompromisszumokat kötnöd a felhelyezésekor valamint  a használatkor.

Passzoljon az autód stílusához. Egy elegáns megjelenésű autó belsőben bizony el fog ütni egy übergagyi megjelenésű telefontartó.

Milyen típusai vannak az autós mobiltelefon tartóknak?

Elhelyezési helyük vagy felfogatási módjuk szerint megkülönbözetettünk:

  • Műszerfalra rögzíthető vagy tapasztható autós telefontartót
  • Szellőzőrácsra rögzíthető autós telefontartót
  • Szélvédőre rögzíthető autós telefontartót
  • Mágneses autós telefontartót
  • Kormányra tehető autós telefontartót
  • Gravitációs autós telefontartót
  • Visszapillantóra, napellenzőre rögzíthető autó telefontartót

Néhány érdekes tény még, ami  ide kívánkozik, ha már telefontartót keresel a kocsiba. Jöjjenek a hátrányok!

A szellőzőrácsra rögzíthető autós telefontartók egyik hátránya, hogy a telefonunk oldalsó nyomógombjaihoz kicsivel körülményesebben férhetünk hozzá, mint a „szabadban„ álló mobilok esetében. Amennyiben nem nyúlik ki eléggé a mobil tartó része abban az esetben a döntési szögnek is lehetnek korlátai, mert ugye akkor felütközik a mobil alja vagy a teteje valahol. Sajnos a rácson akár el is mozdulhat a rács lamelláival együtt mozogva az oda helyezett készülék. Vannak olyan autó típusok, ahol a különböző szellőző kialakítások miatt nem is használható ez a kivitelezés. Egyértelmű hátrány lehet még, hogy az itt elhelyezett mobil gátolhatja a levegő áramlást és persze télen vagy hideg időben még jól be is fűtünk a telefonnak.

Műszerfalra tapadós változatoknál sajnos az benne van, hogy ha első alkalommal rendben sikerül is felhelyezni azt, amikor a tapadós felület már összepiszkolóik sokat veszíthet a tapadásából és sajnos már nem fog olyan stabilan tartani. Vannak praktikák arra, hogyan lehet a tapadását visszanyerni, de nagy többségben ezzel már nem vesződnek az emberek, hanem inkább lecserélik. 

A Mágneses autós telefontartók esetében egy kis kényelmetlenséget okoz, hogy a felfüggesztéshez szükséges fémlapot vagy tappancsot a mobilod vagy a mobil tokjának hátuljára kell felragasztani, amit ismerve a mobilfanokat sokan inkább kihagynak, mert ugye ez a tappancs a mobilon veled megy mindenhova.

A Szélvédőre rögzíthető autós telefontartók jellemzően szívó tányéros megoldásúak, amelyek az egész éves hidegben melegben elhelyezéskor meggyengülhetnek ezért időnként indulás előtt meg kell nézni, hogy stabilan tartanak -e-, ha egy pöccintésre leesnek akkor újra fel kell helyezni.

Persze az itt megfogalmazott hátrányok nem az egyes típusok használhatatlanágára mutatnak rá, hanem arra, hogy ezekre azért nagy eséllyel számíthatsz velük kapcsolatban. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy te ettől eltérő tapasztalatokat nem szerezhetsz az egyes autós telefontartókkal kapcsolatban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autoskutyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8017807751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Menő és praktikus Autós kütyük, amik megkönnyíthetik az autósok életét!
süti beállítások módosítása